DIAVATIS
Δείτε τους διαθέσιμους προορισμούςΒρείτε εκδρομές και διαδρομέςΒρείτε αξιοθέαταΔείτε εκδηλώσεις
Σχετικά με το ΔΙΑΒΑΤΙΣΕπικοινωνίαΕλληνικά   English
Αποστολή με email  Εκτύπωση 

 Σχετικά

 Υλικό Προβολής

 Επιλογές μου

 Συνδέσεις

 Επικοινωνία

Το ΔΙΑΒΑΤΙΣ
συγχρηματοδοτείται
από τη ΓΓΕΤ

http://www.antagonistikotita.gr  http://www.gsrt.gr

Δήμος Τεμένους

Αναζήτηση αξιοθέατου
Αναζήτηση εκδρομής

Διαστάσεις-Μεγέθη: Ο Δήμος Τεμένους έχει έκταση 56.608 στρέμματα και πληθυσμό περίπου 3.400 κατοίκους.

Τοποθεσία: Νομός Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης

Δήμος Τεμένους
Συνοπτική Παρουσίαση
Αναλυτική Παρουσίαση
Υλικό Προβολής (φωτογραφίες, έντυπα, audio, video)
Τοπικές γεύσεις
Τοπική αρχιτεκτονική
Ηθογραφικά-λαογραφικά στοιχεία
Τοπική χλωρίδα
Τοπική πανίδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αναλυτική Περιγραφή
Ο Δήμος Τεμένους εκτείνεται σε έκταση 56.608 στρεμμάτων, 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Καταλαμβάνει μία από τις πιο εύφορες και ιστορικές περιοχές της Κρήτης. Κατοικείται από περίπου 3.400 ανθρώπους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη βιοτεχνία. Τα δημοτικά διαμερίσματα που αποτελούν το Δήμο είναι: - Προφήτη Ηλία (πρώην κοινότης Κανλί Καστελίου), που αποτελείται από τον οικισμό του Προφήτη Ηλία, που είναι και η έδρα του δήμου. - Αγίου Σύλλα, με τους οικισμούς Άγιο Σύλλα, Τσαγκαράκι, Χάνι Αγίου Σύλλα, Κάμπο, Μαλάδες, Ζερβού Μετόχι. - Κυπαρίσσου, με τους οικισμούς Κυπαρίσσι, Γαλένι, Καλού, Ρουκάνι, Καρκαδιώτισσα. Νοτιοανατολικά του Προφήτη Ηλία υψώνεται το δίκορφο ύψωμα της Ρόκας, όπου ο Νικηφόρος Φωκάς το 961μ.Χ. οικοδόμησε το φρούριο Τέμενος. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή πιστοποίησαν ότι το ύψωμα της Ρόκας χρησιμοποιείται από την προϊστορική εποχή. Στους πρόποδές του βρισκόταν η Λύκαστος, μια από τις εκατό πόλεις της Κρήτης που αναφέρει ο Όμηρος.


Στοιχεία Περιβάλλοντος - Φυσικά
Η βλάστηση που επικρατεί στα όρια του δήμου είναι κυρίως πρίνοι, παλαιότατες δρυς, διάσπαρτη δασική πεύκη, πλατάνια στα ποτάμια και τις πηγές. Ένα μικρό δάσος υπάρχει στη ρεματιά νότια από το μοναστήρι του Αστράτηγου μέχρι τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Αγαλαντέ. Στην περιοχή νότια του Αστράτηγου βρίσκονται οι εγκαταλελειμμένοι κήποι του Αγαλαντέ, που σήμερα ονομάζονται «Λεμονόδασος». Σε σπηλαιώδεις σχηματισμούς στην περιοχή Του Διάκου τα κελιά, κοντά στην τοποθεσία όπου βρισκόταν η αρχαία Λύκαστος, φωλιάζει ο άρκαλος, ζώο που απαντάται μόνο στην Κρήτη. Σε όσα σημεία έχουν μείνει ακαλλιέργητα παρατηρούνται πληθυσμοί από λαγούς και πέρδικες. Η κοίτη του ποταμού Γιόφυρου, από το Κυπαρίσσι μέχρι το φαράγγι στο Τσαγκαράκι, αποτελεί υδροβιότοπο με τρεχούμενα νερά όλο το έτος, πλούσια βλάστηση, μικρούς καταρράκτες και φυσικό κάλλος. Πανέμορφος είναι ο απόκρημνος ορεινός όγκος της Ρόκας (503μ.), στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Ο λόφος Μονοδέντρι (υψόμετρο 800μ.), που βρίσκεται νότια του οικισμού Ρουκάνι, έχει καταπληκτική θέα στα νότια (Μεσαρά, Αστερούσια), ανατολικά (Μαλεβύζι), δυτικά (Πεδιάδα), και βόρεια (Δήμος Τεμένους, κάμπος Ηρακλείου, θάλασσα).


ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Ιστορία Σημείου Ενδιαφέροντος
Στον Προφήτη Ηλία υψώνεται επιβλητικό το δίκορφο ύψωμα Ρόκα, όπου ο Νικηφόρος Φωκάς οικοδόμησε το 961 το φρούριο Τέμενος. Στη ρίζα του οχυρού λόφου βρίσκεται ο οικισμός του Προφήτη Ηλία (Κανλί Καστέλι λεγόταν παλιότερα), η έδρα του δήμου. Η περιοχή συνδέεται ιστορικά με το Νικηφόρο Φωκά και την ανακατάληψη της Κρήτης από τους Σαρακηνούς. Αμέσως μετά από την άλωση και την καταστροφή του αραβοκρατούμενου Χάνδακα, ο Νικηφόρος Φωκάς ιδρύει την οχυρή καστροπολιτεία Τέμενος, σε μικρή απόσταση νότια του Ηρακλείου, όπου εγκαθιστά τους κατοίκους και τις αρχές του Χάνδακα. Είναι το μεγαλύτερο βυζαντινό οχυρό στην Κρήτη κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ανατολική. Μεσόγειο. Στα μέσα του 11ου αιώνα, ο πληθυσμός μετακινείται σιγά σιγά κι επανακατοικεί τον Χάνδακα. Το κάστρο του Τεμένους συντηρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά την ενετοκρατία, οπότε κι έγινε έδρα καστελανίας. Η 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει κηρύξει το κάστρο αρχαιολογικό μνημείο, καθώς και μια μεγάλη έκταση γύρω του, στην οποία περιλαμβάνεται και ο οικισμός του Προφήτη Ηλία. Το 2000 συνεργείο της 13ης Ε.Β.Α., με ευθύνη της αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Μυλοποταμιτάκη, πραγματοποίησε ανασκαφική τομή και μερική συντήρηση σε μικρό τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου του κάστρου. Στην περιοχή του Προφήτη Ηλία έχει βρεθεί πλήθος μινωικών οστράκων της πρωτομινωικής περιόδου, στη θέση Βήσαλα ή Βιτσίλα. Κατοπινές ανασκαφές (πρώτες συστηματικές ανασκαφές, το 1950 από τον αρχαιολόγο Στυλιανό Αλεξίου και το 1956-7 από το Σπύρο Μαρινάτο), έφεραν στο φως στοιχεία που βεβαιώνουν την ύπαρξη κατεστραμμένου ανακτόρου της αρχαίας Λυκάστου που πρέπει να κατελάμβανε μια έκταση 18 στρεμμάτων. Σε τάφους βρέθηκαν αγγεία διάφορων διακοσμητικών τύπων της πρωτομινωικής περιόδου και χάλκινα αντικείμενα. Στην αρχαία Λύκαστο βρέθηκαν λείψανα τοίχων, κεραμικά λείψανα ιερού, πλακόστρωτα, βάσεις κιόνων, θρησκευτικά αντικείμενα, αγωγοί νερού, θεμέλια και μια πύλη. Ο Όμηρος αναφέρει στον νηών κατάλογο τη Λύκαστο, η οποία έστειλε πλοία στην εκστρατεία της Τροίας.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες



ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Περιλαμβάνει
Δημοτικό διαμέρισμα Προφήτη Ηλία, Τεμένους, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Σύλλα, Τεμένους, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Κυπαρίσσου, Τεμένους, Ηρακλείου



ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Απόλυτη απόσταση από
 ΤόποςΑπόστασηΤρόπος ΜεταφοράςΚατεύθυνση
Ηράκλειο [πόλη],Ηρακλείου,Ηρακλείου19 χιλιόμετρα---νοτιοδυτικά



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΑΦΗΣ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες