DIAVATIS
Δείτε τους διαθέσιμους προορισμούςΒρείτε εκδρομές και διαδρομέςΒρείτε αξιοθέαταΔείτε εκδηλώσεις
Σχετικά με το ΔΙΑΒΑΤΙΣΕπικοινωνίαΕλληνικά   English
Αποστολή με email  Εκτύπωση 

 Σχετικά

 Υλικό Προβολής

 Επιλογές μου

 Συνδέσεις

 Επικοινωνία

Το ΔΙΑΒΑΤΙΣ
συγχρηματοδοτείται
από τη ΓΓΕΤ

http://www.antagonistikotita.gr  http://www.gsrt.gr

Δήμος Γοργολαΐνη

Αναζήτηση αξιοθέατου
Αναζήτηση εκδρομής

Διαστάσεις-Μεγέθη: Ο Δήμος Γοργολαΐνη έχει έκταση 41.700 στρέμματα και πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκους.

Τοποθεσία: Νομός Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης

Δήμος Γοργολαΐνη
Συνοπτική Παρουσίαση
Αναλυτική Παρουσίαση
Υλικό Προβολής (φωτογραφίες, έντυπα, audio, video)
Τοπικές γεύσεις
Τοπική αρχιτεκτονική
Ηθογραφικά-λαογραφικά στοιχεία
Τοπική χλωρίδα
Τοπική πανίδα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αναλυτική Περιγραφή
Ο Δήμος Γοργολαΐνη βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη και συνορεύει με τους δήμους Ηρακλείου, Γαζίου, Κρουσώνα, Τετραχωρίου, Αγίας Βαρβάρας, Τεμένους και Ρούβα. Ο Άγιος Μύρωνας, οι Άνω Ασίτες, οι Κάτω Ασίτες, το Πενταμόδι, το Πετροκέφαλο και η Πυργού είναι οι οικισμοί εντός των ορίων του δήμου. Η συνολική έκταση του Δήμου είναι 41.711 στρέμματα, από τα οποία τα 15.440 είναι φυτεμένα με ελιές και τα 9.721 με αμπέλια. Είναι ημιορεινός Δήμος, με μέσο υψόμετρο 420 μέτρα. Ο συνολικός πληθυσμός είναι 3.500 κάτοικοι. Έδρα του Δήμου Γοργολαΐνη είναι ο Άγιος Μύρωνας. Ο Δήμος πήρε την ονομασία του από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνη, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη, κοντά στο χωριό Κάτω Ασίτες. Η γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων και οι βασικές καλλιέργειες, η ελιά και το αμπέλι. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η κτηνοτροφία (Ανω Ασίτες, Κάτω Ασίτες, Πυργού), η οικοδόμηση, το εμπόριο και ο τουρισμός. Στις Άνω και Κάτω Ασίτες είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες η κτηνοτροφία και η μελισσοκομεία.


Στοιχεία Περιβάλλοντος - Φυσικά
Ο Δήμος Γοργολαΐνη βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και εντός των ορίων του περιλαμβάνονται πολλά μικρότερα βουνά, με κυριότερα το Κουδούνι και τον Πρίνο. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών και οικολογικών χαρακτηριστικών: ψηλές και απότομες βουνοκορφές, οροπέδια, φαράγγια, πηγές, χείμαρροι και χαμηλές ρεματιές, λαγκάδια και λιβάδια. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπήλαια, με κυριότερο τον Νυχτεριδόσπηλιο στις Άνω Ασίτες, βάθους 100 μέτρων, όπου υπάρχουν αποικίες δύο προστατευόμενων ειδών νυχτερίδας. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή του δήμου υπάρχουν: 80 είδη χλωρίδας από τα οποία 4 έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα, 24 είδη πανίδας από τα οποία 11 έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα και 16 είδη πτηνών από τα οποία 8 έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενα. Οι καλλιεργημένες εκτάσεις του δήμου ως επί το πλείστον καλύπτονται από αμπέλια και ελιές. Οι ακαλλιέργητες καλύπτονται από πρίνους, χαρουπιές, διάφορα είδη άγριων δέντρων και θάμνων.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Ιστορία Σημείου Ενδιαφέροντος
Σποραδικά ευρήματα σε διάφορες θέσεις δίνουν πληροφορίες για την κατοίκηση της περιοχής από τα πρώιμα χρόνια της εποχής του χαλκού. Η νεκρόπολη στη θέση Σιντερόσπηλια βεβαιώνει αδιάκοπη ανθρώπινη παρουσία για τουλάχιστον μια χιλιετία. Στη θέση του σημερινού χωριού Άγιος Μύρων ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Ραύκος. Η Ραύκος υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Μύρωνα, ο οποίος γεννήθηκε στα χρόνια του Δέκιου, περί το 250. Διετέλεσε επίσκοπος Γόρτυνας κι έγινε γνωστός για τη φιλανθρωπία και τα θαύματα του. Η Ραύκος, προς τιμήν του, ονομάστηκε μεταγενέστερα Άγιος Μύρων. Τα χωριά Άνω και Κάτω Ασίτες χτίστηκαν μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες, το 961 μ.Χ. Όλοι οι οικισμοί της περιοχής αναφέρονται σε βενετικά έγγραφα και απογραφές από τον 13 αι. Τέλος στο Πενταμόδι σώζεται μια σημαντική βενετική κρήνη του 15ου αι. Επί Τουρκοκρατίας, ολόκληρη η περιοχή υπήρξε πεδίο συνεχών συγκρούσεων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Μετά την ανεξαρτησία της Κρήτης (1898), πολλοί αντάρτες από τον Άγιο Μύρωνα και τα γύρω χωριά πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) και ακόμη περισσότεροι στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι Ασίτες θα αποτελέσουν λημέρι των Ελλήνων ανταρτών. Από το χωριό αυτό καταγόταν και ο αρχηγός της κρητικής αντίστασης καπετάν Μανόλης Μπαντουβάς.


ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες



ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Περιλαμβάνει
Δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Μύρωνος, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Άνω Ασιτών, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Κάτω Ασιτών, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Πενταμοδίου, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Πετροκεφάλου, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου
Δημοτικό διαμέρισμα Πυργούς, Γοργολαΐνη, Ηρακλείου



ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Απόλυτη απόσταση από
 ΤόποςΑπόστασηΤρόπος ΜεταφοράςΚατεύθυνση
Ηράκλειο [πόλη],Ηρακλείου,Ηρακλείου18 χιλιόμετραοδικώςνοτιοδυτικά


Συνορεύει με
Δήμος Ηρακλείου,[-],Ηρακλείου,Ηρακλείου
Δήμος Γαζίου, Γαζίου, Ηρακλείου
Δήμος Κρουσώνα, Κρουσώνα, Ηρακλείου
Δήμος Τετραχωρίου, Τετραχωρίου, Ηρακλείου
Δήμος Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Βαρβάρας, Ηρακλείου
Δήμος Τεμένους, Τεμένους, Ηρακλείου
Δήμος Ρούβα, Ρούβα, Ηρακλείου



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΑΦΗΣ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες