DIAVATIS
Δείτε τους διαθέσιμους προορισμούςΒρείτε εκδρομές και διαδρομέςΒρείτε αξιοθέαταΔείτε εκδηλώσεις
Σχετικά με το ΔΙΑΒΑΤΙΣΕπικοινωνίαΕλληνικά   English
Αποστολή με email  Εκτύπωση 

 Σχετικά

 Υλικό Προβολής

 Επιλογές μου

 Συνδέσεις

 Επικοινωνία

Το ΔΙΑΒΑΤΙΣ
συγχρηματοδοτείται
από τη ΓΓΕΤ

http://www.antagonistikotita.gr  http://www.gsrt.gr

Ιερό Κορυφής

Εντοπισμός στο χάρτη
Άλλες Ονομασίες: Ψηλή Κορφή

Κατηγορία: Αρχαιολογικός χώρος

Τοποθεσία: Τοποθεσία Γιούχτας, Δήμος Αρχανών, Νομός Ηρακλείου

Πλήθος Επισκεπτών: Ερημικό

Ιερό Κορυφής
Συνοπτική Παρουσίαση
Αναλυτική Παρουσίαση
Υλικό Προβολής (φωτογραφίες, έντυπα, audio, video)
Τί υπάρχει εντός 5 χλμ;

Δείτε επίσης
Δήμος Αρχανών
Παρόμοια αξιοθέατα στον ίδιο δήμο

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Αναλυτική Περιγραφή
Στο ψηλότερο σημείο του Γιούχτα, ο Άγγλος αρχαιολόγος Arthur Evans ανέσκαψε το 1909 το σημαντικότερο Ιερό Κορυφής στην Κρήτη. Αποτελείται από έναν ανοιχτό χώρο σε τρία επίπεδα, με δωμάτια που χρησιμοποιούνταν πιθανώς ως χώροι λατρείας κι ένα στενόμακρο σπηλαιώδες χάσμα (μέγιστο πλάτος 4 μέτρα και βάθος πάνω από 12 μέτρα) μέσα στο οποίο βρέθηκαν πλήθος από αναθήματα (χάλκινοι διπλοί πελέκεις, πήλινα ειδώλια, σφραγίδες, χάντρες κ.λπ.). Αυτό το χάσμα κάποιοι περιηγητές το ταυτίζουν με το μυθικό τάφο του Δία. Οι ανασκαφές συνεχίζονται από την Αρχαιολογική Εταιρεία.


Στοιχεία Περιβάλλοντος - Φυσικά
Το Ιερό Κορυφής βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή του Γιούχτα, σε υψόμετρο 811 μέτρων.

Στοιχεία Περιβάλλοντος - Τεχνητά
Δίπλα από το Ιερό κορυφής (βόρεια) υπάρχει υποσταθμός του ΟΤΕ.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Ιστορία Σημείου Ενδιαφέροντος
Βλέποντας το Γιούχτα από το Ηράκλειο, η όψη του θυμίζει κεφάλι ηλικιωμένου άνδρα που κοιτάζει τον ουρανό. Αυτή ήταν μάλλον η αιτία που γέννησε το μύθο ότι στο Γιούχτα βρίσκεται ο τάφος του Δία. Ρόλο έπαιξε και η εσφαλμένη ετυμολογία της λέξης Γιούχτας, ότι δήθεν προέρχεται από το λατινικό Jupiter που σημαίνει Δίας -η αλήθεια είναι ότι η λέξη προέρχεται από το Ιυττός, που ήταν η αρχαία ονομασία του βουνού (Ιυττός>Ιυκτός>Γιούχτας). Η πρώτη γνωστή αναφορά στον τάφο του Δία γίνεται τον 4ο π.Χ. αιώνα, από τον Καλλίμαχο. Ο Κικέρων, τον 1ο αιώνα π.Χ. αναφέρει ότι στην Κρήτη επιδεικνύεται ο τάφος του Δία. Από τον 5ο αιώνα μ.Χ. οι αναφορές πληθαίνουν, κυρίως από συγγραφείς θεολογικών κειμένων, οι οποίοι θέλουν να τονίσουν το τέλος της παλιάς θρησκείας και την επικράτηση του χριστιανισμού. Στα νεότερα χρόνια σχεδόν όλοι οι περιηγητές που επισκέφθηκαν την Κρήτη αναφέρονται στον τάφο του Δία. Ο Robert Pashley (1833) γράφει χαρακτηριστικά: «Μας πήρε μια ώρα να φτάσουμε στην κορυφή, στο βορειότερο άκρο της οποίας παρατήρησα τα θεμέλια των τεράστιων τοίχων ενός οικοδομήματος, το μήκος του οποίου ήταν περίπου 80 πόδια. Μέσα σ’ αυτόν το χώρο βρίσκεται ένα στενό άνοιγμα στο έδαφος, που ίσως κάποτε οδηγούσε σε μια σπηλιά. Αλλά όποιο κι αν ήταν το μέγεθός του κάποτε, τώρα είναι παραγεμισμένο κι ένας άνθρωπος δεν χωράει να σταθεί μέσα σ’ αυτό. Βρίσκομαι στο σημείο όπου υποτίθεται ότι ο Δίας αναπαύθηκε από όλες τις ουράνιες και γήινες έννοιες του». (Travels in Crete).


ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οδηγίες Πρόσβασης
Ο χωματόδρομος προς το Ιερό Κορυφής ξεκινάει περίπου 2 χιλιόμετρα μετά τις Αρχάνες (με κατεύθυνση νότια, στο δρόμο προς Βαθύπετρο), σταματάει γύρω στα 200 μέτρα πριν το Ιερό κι από εκεί ξεκινάει μονοπάτι με σκαλάκια. Επίσης υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει από τις Αρχάνες και καταλήγει στο Ιερό Κορυφής, μετά από περίπου 1 ώρα πεζοπορίας.


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες



ΤΟΠΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Χρονική απόσταση από

 ΤόποςΔιάρκειαΤρόπος ΜεταφοράςΚατεύθυνση
Αρχάνες, Αρχανών, Ηρακλείου20 λεπτάοδικώς---


Απόλυτη απόσταση από

 ΤόποςΑπόστασηΤρόπος ΜεταφοράςΚατεύθυνση
Αρχάνες, Αρχανών, Ηρακλείου6,5 χιλιόμετρα---βορειοδυτικά


Συνορεύει με
Αφέντης Χριστός, Αρχανών, Ηρακλείου



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΑΦΗΣ
Δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες